facebook
Centrul de Sanatate Sophia
Timisoara
Aleea F.C. Ripensia, nr. 15
(fosta Sportivilor)

Program:
luni-vineri: 09-21
sambata: 09-15

0256 466 071
0748 281 189 contact@cetrulsophia.ro
Abonare Dezabonare

Ma intereseaza noutati si oferte din:
Sanatate    Frumusete

Ayurveda

 

Consultatiile de medicina traditionala indiana Ayurveda va sunt oferite de:

 

Dr Tiwari Rihi Raj

medic specialist cardiologie

specialist in medicina traditionala indiana (Calcutta-India)

 

 

Scurta istorie a Stiintetei Ayurved

Ayurved (Ayurveda) este o stiinta milenara de vindecare holistica care a fost practicata in trecut si inca este in practica in toata regiunea sudica si sud-estica a Asiei, mai ales in Subcontinentul indian.

Aceasta stiinta este originara din acea regiune si facea parte din Curriculumul studiilor Brahmanice printre alte stiinte precum: Artele martiale, Astrologia Vedica, Teologie Sanatana, Arhitectura si Stiinta Yoga.

Un elev, la terminarea studiilor sale, la Ashramul unui Maestru, cunostea tainele acestor ramuri din Invatatura Vedica (de aceea cuvantul Ayurved contine sufixul „Ved”  care inseamna cunoastere), impreuna cu Stiinta Incantarilor Divine care il facea pe elev un Pandit sau Cunoscator. Apoi, unii dintre astfel de elevi, se specializau in una dintre stiintele mai sus-mentionate.

 

Ce este Ayurved?

Ayurved poate fi inteleasa ca o stiinta care cuprinde toate domeniile vietii precum: obiceiurile unei persoane, constitutia fizica si psihica si le transforma astfel incat un individ poate sa traiasca o viata implinita si sanatoasa din toate punctele de vedere.  

In Antichitate, chiar si pana in prezent, in India, este practicata chirurgia Ayurvedica. Dar in lumea moderna, partea de dieta, proceduri de purificare corporala si tratamente al slabiciunilor corporale si psihice prin intermediul plantelor si produselor vegetale medicinale sunt in practica intr-un mod raspandit. Ayurved descrie si tratamente prin intermediul mineralelor si a metalelor purificate alchimic, dar aceste tratamente nu sunt folosite in lumea occidentala.  

In functie de problema fizica sau psihica a pacientului, Ayurved recomanda 2 etape: pregatire si tratament. Pregatirea este efectuata printr-o dieta speciala timp de cateva zile dupa care urmeaza o serie de actiuni de purificare la nivel fizic. Aceste actiuni sunt practicate in 2 feluri: clasica si moderna.

Forma moderna este una usoara in care pacientul este pregatit mai intai cu dieta, apoi un masaj cu uleiuri medicinale (prin tratament cu plante) si transpiratie terapeutica provocata. Dupa care, este recomandat pacientului un tratament pe baza de plante, durata tratamentului si dieta corespunzatoare acestei perioade de tratament.

 

Un lucru interesant este faptul ca Ayurved nu se axeaza pe nomenclatura bolilor ci mai degraba pe conditia vizibila a pacientului, sanatatea si forta vitala reziduala in corpul pacientului, deoarece tratamentul este indreptat spre promovarea fortei vindecatoare interioare care se afla in fiecare fiinta umana.

Fiind o stiinta de vindecare holistica, efectul terapeutic se releva pe tot parcursul tratamentului si nu imediat. Pacientii, de obicei, incep sa simta o ameliorare subtila care devine din ce in ce mai pregnanta.

Cele mai bune vindecari sunt observate in cazul bolilor cronice, precum: tulburari psihice de gen stres, anxietate, depresie, diabet zaharat, boli cardiovasculare, maladii osteoarticulare si tulburari ale aparatulului gastro-intestinal.

In afara de beneficiile fizice, cele mai profunde beneficii pe termen lung sunt legate de: purificare psihica si mentala, stare de bine si vitalitate crescuta.

 

Dr. Rishi Tiwari

Medic cardiolog,

Diploma in terapii complementare - Ayurved si Atrologie Vedica (Calcutta, India)